Stunning holiday home on the South Coast transformed using a revolutionary design after it was ripped in half by a landslide.

When it came to the replacement of a landslide-damaged holiday home on Dorset’s Jurassic coast, future proofing was a key consideration with the new timber framed home designed in a way that ensured it would be protected against future landslides. As part of this long-term view, we provided guidance and advice to ensure this innovative project met its sustainability requirements and was as energy efficient as possible.

Designed by architects AR Design Studio and shortlisted for a RIBA Award, the Crow’s Nest near Lyme Regis is a larch clad house which sits against a wooded backdrop and has uninterrupted views across the English Channel. It’s four linked timber frame pods – comprising the entrance, living space, two storey family tower, and single storey guest wing – are built on a floating structural frame which is laid on top of dwarf walls to act as an adjustable raft in case of future land movement. Designed to last for generations, energy efficiency is also at the heart of this inspired design and we worked with the architect in helping to create a more sustainable and energy efficient building.

To meet Building Regulations Part L, the SAP Calculations carried out by us showed an improvement over emissions targets and a nearly 9.5% improvement on fabric energy efficiency targets. The team also looked at minimising thermal bridging by following Accredited Construction Details (ACDs) so that the architects could design out thermal bridges and improve thermal values at junctions.

Central to the energy performance of the building was the creation of an efficient building envelope with high levels of insulation throughout.  Other measures included a wood burner to reduce the energy demand on the mains gas heating, low energy lighting and the orientation of the home in terms of glazing maximises solar gains in winter whilst at the same time reduces overheating risk and the cooling demand in summer.

Andrew Badley of AR Design Studio said: “As expected Darren Evans Assessments were easy to work with and quickly resolved issues as they arose by tweaking our environmental and sustainable solutions. It’s why we use them on every project.”

With this new coastal home ready to take on whatever nature brings both now and in the future, we have ensured the project will have a sustainable future as well as having met full compliance with the rigorous planning policies and building regulations required.

This project has been shortlisted for the following Awards:

Photo credit: MartinGardner.com  

Sector: Residential
Our services: SAP Calculations